Medine’de hicrî 4. yılda indirilmiş olması muhtemel olan, adını “kesin delil” anlamına gelen الْبَيِّنَة el-beyyineh kelimesinden alan ve 8 âyetten oluşan Beyyine sûresi, iniş sırasına göre 101, resmî sıralamada ise 98. sûredir.
Beyyine ile Kadr sûresi konu ortaklığına sahiptir. Zira her iki sûrede de Hz. Peygamber’den söz edilmektedir. Ayrıca kurtuluşun vahyin ilkelerine sarılmakla ve onları hayatın vazgeçilmezi yapmakla mümkün olacağı mesajı da ortak konulardandır. Kadr’de vahyin aydınlatıcı özelliği dikkatlere sunulurken, Beyyine’de de iyilerin cennete gideceği bildirilmektedir.
Beyyine sûresi kitap ehlinden ve müşriklerden kafir olanların kendilerine apaçık belge gelinceye kadar cezalandırılmayacakları bilgisiyle başlamakta, o rasülün kendilerine vahyi tilavet edici görevine gönderme yapılmakta, aralarındaki ihtilafın da el-beyyineh denen bilgi ve elçinin gelmesinden sonra gerçekleştiği bildirilmektedir.
5. âyetten itibaren, kendilerine kitap verilenlere de dini sadece Yüce Allah’a has kılmalarının, namaz kılıp zekat vermelerinin ve sağlam dinin bu olduğunu bilmelerinin emredildiği ifade edilmektedir. Bunun sonucunda kitap ehlinden ve müşriklerden kafir olanların ebedi cehennemlik olduğu, iman ve salih amel sahiplerinin ise ebedi cennetlik oldukları beyan edilmektedir.