Mekke’de risaletin ilk döneminde indirilmiş olması muhtemel olan, 5 âyetten oluşan ve adını ilk âyette geçen “kadir, kıymet” anlamındaki الْقَدْر el-kadr kelimesinden alan Kadr sûresi, inişe göre 12, resmî sıralamada ise 97. sûredir.
Kadr sûresinin, resmi sıralamada öncesindeki ‘Alak sûresiyle anlam ilişkisi vardır. ‘Alak sûresinin ilk beş âyeti Hz. Peygamber’in peygamberliğinin başladığı bu gecede indirilmiştir. Dolayısıyla bu iki sûrenin peşpeşe sıralanması son derece isabetlidir ve birbirinin devamı gibi bir görüntü arz etmektedirler.
Kadir Gecesi, insanlığın nübüvvet ve risâletle son kez buluşturulduğu gecedir. Bu gece, risâletin başladığı gecedir. İnsanlar bu gecede son peygamberle buluşturulmaya başlanmıştır. Bu itibarla Kadr sûresi, bütünüyle Kadir Gecesi’nin önemini vurgulamakta, bu arada vahyin hayatı şekillendiren yönüne dikkat çekmektedir.
Vahyin seramonik indirilişine değinilen bu sûrede, içinde Kur’ân’ın indirildiği bir gecenin 1000 aydan daha hayırlı olduğu belirtilerek, insana inmesi halinde nasıl bir değer ortaya koyacağının düşünülmesi istenmektedir. Geceleyin inmeye başlayan vahyin bir anlamda insan hayatını gündüze dönüştüreceği mesajı surenin son kelimesinin el-fecr “sabah aydınlığı” şeklinde belirlenmesiyle ortaya konulmak istenmektedir.