Mekke’de risaletin ilk döneminde Fecr suresinden hemen önce indirilmiş olması muhtemel olan, 21 âyetten oluşan ve adını ilk âyetteki “gece” anlamına gelen الَّيْل el-leyl kelimesinden alan Leyl sûresi, iniş sırasına göre 10, resmî sıralamada ise 92. sûredir.
Leyl sûresi, resmî sıralamada öncesinde bulunan Şems sûresiyle yakın mesaj ilişkisine sahiptir. Ayrıca, Elmalılı’nın da belirttiği gibi, Şems sûresinin 9 ve 10. âyetleri Leyl sûresinde bütünüyle ele alınmakta, orada iki cümle ile değinilen konu, bu sûrede etraflı bir şekle büründürülüp ortaya konulmaktadır.
Leyl sûresi, “(Karanlığı) bürüyüp örttüğünde geceye, ağardığı vakit gündüze, erkeği ve dişiyi yaratan güce yemin olsun ki işleriniz çeşitlidir” şeklindeki yemin ifadeleriyle başlamakta, ana kategori olarak insanların “cömert, duyarlı ve gerçeği onaylayanlar” ile “cimri, duyarsız ve gerçeği yalanlayanlar” olarak ikiye ayrılmakta olduğuna dikkat çekilmektedir.
5. âyetten itibaren, “(Bu nedenle), kim, (malını Allah rızası için) verir, muttaki (duyarlı) davranır ve en güzeli (tevhidi, vahyi, cenneti) tasdik ederse, kolay olanı ona (daha da) kolaylaştıracağız. Kim de cimrilik eder, (kendini) yeterli görür (duyarsız ve kendi kendine yeterli olacağını sanır), en güzeli (tevhidi, vahyi, cenneti) yalanlarsa, ona da zor olanı kolaylaştıracağız” ifadeleriyle ilahi iradenin insan tercihleriyle ilgili tutumu ortaya konulmakta, herkese kararlılığı ve onayı doğrultusunda muamele edileceği, bu noktada istedikleri hedeflerin kendilerine kolaylaştırılacağı beyan edilmektedir.
12. âyetten itibaren, “Doğru yolu göstermek sadece Biz’e aittir. Şüphesiz âhiret ve dünya(nın da kontrolü) sadece Biz’dedir” beyanı gereği “yol göstericilik” işleminin sadece Yüce Allah’a ait olduğu, âhiretin de dünyanın da O’nun kontrolünde varlığını devam ettirdiği vurgulanmaktadır.
Daha sonra, “Ona (ateşe), (gerçeği) yalanlayıp ondan yüz çeviren en azgın(lar)dan başkası girmeyecektir. “(Allah yolunda) malını verip arınan en duyarlı insan(lar) ise, ondan (ateşten) uzaklaştırılacaktır” ifadeleri gereği hakkı yalanlayıp ondan yüz çevirenlerin ateşe gireceği, malını Yüce Allah yolunda harcayanların ise ateşten uzak tutulacağı ifade edilmektedir. Sûrenin sonunda, kişinin dünya hayatında yaptığı fedakârlıkların ve arınmak amacıyla gerçekleştirdiği çalışmaların, sadece Yüce Allah’ın rızasına yönelik olması gerektiği özellikle vurgulanmaktadır.